TRABZON – Trabzon’da yılbaşından sonra gelen zam furyasına bir de dolmuş fiyatları eklendi. 8 ayda 3’üncü kez zamlanan dolmuş ücretleri yüzde 277 oranında artarak 6,5 liradan 18 liraya yükseldi.
Metro, metrobüs, tramvay, vapur gibi ulaşım olanaklarının bulunmadığı Trabzon’da toplu ulaşımın yüzde 70’i dolmuşlarla, yüzde 30’u ise belediye otobüsleriyle sağlanıyor. Belediye otobüslerinin her mahalleye ulaşım sağlamaması, sefer sayılarının düşüklüğü sebebiyle Trabzon’da ulaşım adına dolmuşlar hayati bir önem taşıdığı için yapılan zamlar da yurttaşların harcamalarını oldukça etkiliyor.
Trabzon’da en çok tercih edilen toplu ulaşım aracı olan dolmuşlara 2023 yılında ilk zam genel seçimler sonrasında gelmişti. 12 Haziran 2023’te uygulamaya koyulan zamlı tarife ile şehir içi dolmuş ücretleri 6,5 liradan 9 liraya yükselmişti.
Seçim sonrası akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış sebebiyle bir zam talebinde daha bulunan dolmuş esnaflarının isteği 14 Ağustos’ta gerçekleşti. Bu kez yüzde 56 oranında gerçekleşen zamla dolmuş fiyatları 9 liradan 14 liraya çıktı.
TOPLU ULAŞIMA YÜZDE 30, TAKSİYE YÜZDE 45
İki ayda yapılan yüzde 135 oranında zamma rağmen yeni tarifenin ömrü de altı ay sürdü. Yılbaşında asgari ücretin 11 bin 400 liradan 17 bin liraya yükselmesiyle dolmuş esnafı yeni yılın ilk ayında bir zam talebinde daha bulundu. Birkaç gün önce yapılan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Toplantısı’nda toplu ulaşıma yapılacak zamlar değerlendirildi. Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda dolmuş, otobüs ve okul servislerine yüzde 30, taksi ücretlerine ise yüzde 45’lik zam kararı alındı.
Yapılan zammın ardından Trabzon’da en düşük dolmuş ücreti 14 liradan 18 liraya, öğrenci ücreti ise 10 liradan 13 liraya çıktı. Belediye otobüslerinde ise sivil 11 liradan 14,5 liraya, indirimli tarife 8,80’den 11,5 liraya, öğrenci tarifesi ise 5,5 liradan 7 liraya yükseldi.
‘BAKIM MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ZAMMI GEREKLİ KILDI’
Trabzon Şoförler Cemiyeti Başkanı Ömer Hakan Usta, artan maliyetler ve yaşam koşullarını göz önüne alarak zam halesinde bulunduklarını söyledi.
Dolmuş esnafının özellikle bakım maliyetlerindeki yüksek artışlardan dolayı zor durumda kaldığını belirten Usta, “Her alanda yaşanan fiyat artışlarının yanı sıra sanayide gerçekleştirilen işlemlerin maliyeti çok ciddi şekilde yükselişteyken böyle bir zam gerekli oldu. Talebimiz onaylandı. Yeni tarife 19 Şubat Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlanacak” ifadelerini kullandı.
‘BÜTÜN YÜK HALKA YÜKLENİYOR’
Trabzon’da yaşayan Abdullah Aydın da enflasyon sebebiyle her kalemde gelen zamların altında ezildiklerini söyledi. Yılbaşında gelen asgari ücret zammının ceplerine girmeden gittiğini kaydeden Aydın, “Yaşanan enflasyondan en çok biz zarar görüyoruz. Ekmeğe, gıdaya bütün temel harcamalara her fırsatta zam geliyor. Hükümet ekonomik krizi bizim sırtımıza yükledi. Ne gelirde adalet var ne de vergide. Bütün yük halka yükleniyor. Bu gidişle seçimden sonra zamlar çok daha yüksek oranlarda gelecek” diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)